Wie of wat bepaalt jouw agenda?

bepaal je eigen agenda

Wie of wat bepaalt jouw agenda?

In dit blog vertel ik iets over rustmomentjes nemen en hoe je zelf meer je agenda kunt bepalen op je werk.

Ik heb mijzelf deze week een ‘bezinningsweek’ gegeven. Je zou het ook een weekje ‘vrij’ of een weekje ‘bijkomen’ kunnen noemen,
want zo is het idee van deze week in eerste instantie ontstaan; als een rustmomentje in de hectiek.

In de afgelopen periode was ik in een ritme terecht gekomen van veel en hard werken, waarin ik vooral gericht was op doelen behalen en productief zijn. Tot ik op een gegeven moment last begon te krijgen van vermoeidheid en een pijnlijke rug. En dat heb ik inmiddels leren herkennen als duidelijke signalen van een te volle agenda en een te hoog tempo.

Misschien herken je het wel. Je merkt dat je aan het jagen bent van de ene afspraak naar de andere. Van de ene dag naar de andere. Je zit op een trein die met een hoog tempo doorrijdt en je bent even kwijt hoe jíj weer terug aan het stuur komt.
Het lijkt wel een tendens te zijn die ik steeds vaker zie en hoor; het hoge tempo, de volle agenda en het uitgeputte gevoel…..

Wie of wat bepaalt jouw agenda?

Vaak hoor ik terug van coachees dat er allerlei omstandigheden zijn waardoor de agenda wordt bepaald; de klanten, de cultuur in het bedrijf, de to-do lijst, de leidinggevende, de werkdruk, de kinderen, het huishouden of een combinatie van al deze factoren.
En ik moet je bekennen, ook ik kan het lastig vinden om aan het stuur te blijven in mijn eigen tijd en agenda.

Maar hoe zou jouw kwaliteit van leven en werken veranderen als jij jouw agenda (meer) gaat bepalen? 

Breng eens in kaart wat voor jou een fijne agenda indeling zou zijn en probeer daarbij af te stemmen op hoe je je voelt en waar je behoeften liggen. Soms kun je zelf aanpassingen maken waardoor het fijner wordt.

En soms heb je het gesprek nodig met je collega of leidinggevende hierover. Simpelweg omdat jouw productiviteit, werkplezier en prestaties achteruit gaan als jij uitgeput achter de bureau zit en je werk op de automatische piloot aan het afwerken bent.

Ga het onderzoek eens aan binnen je organisatie of het mogelijk is dat jij jouw agenda meer in gaat richten zoals het goed is voor jou. 

Want hoe zou het bijvoorbeeld zijn als jij:

  • De ruimte hebt om iets later te beginnen zodat je minder hoeft te haasten als je je kind naar school wilt brengen.
  • Thuis kunt opstarten om je op een onderwerp rustig te kunnen focussen.
  • Adhoc overlegjes met je team inplant op vaste tijden waardoor je op andere momenten rustiger kunt werken.
  • De ruimte neemt voor een (langere) pauze, zeker wanneer je dit nodig hebt.
  • Eerder naar huis mag als je je niet meer kunt focussen en je alles hebt gegeven voor die dag.

 

Veranderingen voor jezelf, beginnen bij jezelf. Waar heb je zelf invloed op en waar kun je zelf de regie nemen? Het vraagt een beetje moed om het anders te gaan doen, maar het is mijn ervaring dat veel mensen in organisaties met hetzelfde worstelen en blij zijn dat er iemand opstaat die een gezond signaal afgeeft.