Hoe krijg ik het vertrouwen terug in mijn team?

vertrouwen bouwen in je team

Hoe krijg ik het vertrouwen terug in mijn team?

Hoe krijg ik het vertrouwen terug in mijn team?

Gedoe in je team kost veel energie. Het brengt onrust, stress en maakt dat er meer tijd en aandacht gaat naar de onrust en onvrede dan dat je je samen vanuit positiviteit richt op het doel en de output. Hoe krijg je als leidinggevende het vertrouwen weer terug? En hoe kan je de harmonie en veiligheid binnen het team weer herstellen?

Conflictvermijding 

Er zijn maar weinig mensen die zich comfortabel voelen bij gedoe en disharmonie. De meeste mensen, en dus ook de meeste leidinggevenden, signaleren wel dat het niet lekker loopt, maar hebben van nature de neiging om het conflict en de disharmonie (deels) uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld door niet het directe gesprek aan te gaan over wat er speelt of door vooral naar de oplossingen te zoeken zodat het probleem zo snel mogelijk weer verdwenen is. Het op de juiste manier aangaan en onderzoek van het knelpunt en het ‘gedoe’ is eigenlijk het enige wat echt kan helpen om tot constructieve en doorvoelde oplossingen te komen die aansluiten bij de behoeften van de mens in je team.

Reflexen om te overleven

Als er onrust en onvrede is in je team dan is de kans groot dat ieder teamlid hier op zijn of haar eigen manier mee om probeert te gaan. De onrust en spanningen zorgen voor een verhoogd gevoel van onveiligheid waardoor er meer vanuit de overlevingsreflex gereageerd zal worden. Afhankelijk van je persoonlijkheidsstructuur ziet dit er voor iedereen weer anders uit: men trekt zich terug, wordt cynisch, gaat zichzelf nog harder bewijzen, wordt dominant en controlebehoeftig of gaat fantaseren over die andere droombaan waar het wel fijn is. Ook de leidinggevende schiet in zijn of haar reflex, wat vaak leidt tot verkrampt gedrag zonder constructief resultaat.

Als leidinggevende kan het soms echt een uitdaging zijn om met dit soort situaties om te gaan. Er is geen kant-en-klare oplossing te vinden voor de huidige situatie, maar het vraagt wel om gerichte actie. Wat het vooral nodig heeft is een leidinggevende die de rust en tijd neemt om te onderzoeken wat er speelt. Ook helpt het als hij/zij niet terugdeinst voor het lastige gesprek en zich comfortabel genoeg voelt om naar zichzelf te kijken en enige mate van kwetsbaarheid kan tonen. Daarmee kom je als leidinggevende al een heel eind.

Om als leidinggevende het gevoel van vertrouwen en verbinding te vergroten beschrijf ik hieronder een paar praktische tips.

Praktische tips voor het vergroten van de veiligheid en het vertrouwen in je team.

  • Neem de tijd voor het gesprek en vraag door naar de echte gevoelens en ervaringen.
  • Stel vooral veel vragen vanuit een nieuwsgierige en een betrokken houding en laat het oordeel of je eigen mening achterwege. Onderzoek op deze manier samen wat er nodig is.
  • Toon echte interesse in wat er speelt.
  • Ga met je team in gesprek om te onderzoeken waar het wringt en wat de behoeften zijn van de teamleden.
  • Durf naar de pijn toe te gaan, in plaats van dat je ervan weg beweegt of erover heen gaat.

Door op deze manier met je mensen in gesprek te gaan maak je contact met de mens achter de medewerker. Dat is de eerste stap naar een fundament van vertrouwen en de open dialoog. Je maakt als het ware zelf verbinding met de medewerker en geeft daarmee een voorbeeld voor hoe je vanuit vertrouwen en verbinding een gesprek met elkaar voert.

Teamcoaching

Kom je er zelf niet uit of is het te ver buiten je comfortzone? Stuur mij dan een berichtje. Samen kunnen we dan een plan maken om je team en jezelf in ontwikkeling te brengen. Wil je meer lezen over de teamcoaching die ik bied? Lees verder via deze link.