
19 okt Meer zelfvertrouwen, hoe pak je dat aan?
Meer zelfvertrouwen, hoe pak je dat aan?
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar welke weg neem je als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen? Hoe pak je het eigenlijk aan om je zelfvertrouwen te vergroten? Daarover gaat dit blog.
Een vicieuze cirkel
Onvoldoende zelfvertrouwen ervaren is allereerst een heel vervelend gevoel, je voelt je onzeker in bepaalde situaties, je hebt het gevoel dat je faalt en dat anderen een oordeel over je hebben. Je maakt jezelf minder zichtbaar, kleiner en ziet de ander vaak als beter of meer behept. In sommige gevallen kan het je zo belemmeren dat je bepaalde situaties uit de weg gaat en je je negatief voelt over wie jij bent, of je gaat je aanpassen aan de ander met tot gevolg dat men over jouw grens gaat en jouw gevoel van eigenwaarde daardoor nog minder wordt. Een vicieuze cirkel ligt op de loer.
Hoe kun je deze vicieuze cirkel doorbreken? Hoe keer je het tij en kun je jezelf gaan zien als waardevol mens die ook door anderen wordt gewaardeerd?
Zelfwaardering
Dit is een proces wat niet in 1 dag gedaan is. Er zijn wel korte cursussen waarin je leert om beter voor jezelf op te komen. Maar is dit voldoende om jouw gevoel over jezelf te doen veranderen? Groeit je zelfvertrouwen daarmee van binnenuit? Krijg je door het aanleren van deze vaardigheden die diepe rust in jezelf waarin je ervaart en voelt dat je helemaal goed bent zoals je bent en je niets te bewijzen en niets te verliezen hebt? Gaat het bij een gebrek aan zelfvertrouwen niet juist om het diepe existentiële gevoel van ‘niet oké zijn’? In mijn optiek ontwikkel je door het enkel aanleren van vaardigheden een oppervlakkige beleving van zelfvertrouwen maar raak je daarmee niet de kern waar het in essentie om gaat.
Wat is er dan nodig om die diepe kern te raken?
Groei van zelfacceptatie en eigenwaarde
Het laten groeien van zelfvertrouwen is over het algemeen een proces waar iets meer tijd overeen gaat en waarbij de echte verandering kan ontstaan zodra je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Door échte zelfacceptatie ben je minder streng naar jezelf en je imperfecties. Je kunt met milde ogen naar jezelf kijken en bent minder bang voor afwijzing en de gevolgen hiervan voor jouw eigenwaarde. Door zelfacceptatie ontspant je lijf, zakt je angst en opent je hart. De ontspanning die ontstaat maakt dat je makkelijker en opener in het contact met anderen kunt zijn, waardoor relaties verdiepen en erkenning van je omgeving kan toenemen. De cirkel is doorbroken……
En vanuit het vertrekpunt van zelfacceptatie ga je uiteindelijk ook aan de slag met het veranderen van je gedrag. Je ontwikkelt je vermogen om je grenzen aan te geven en om jezelf meer te laten zien in het contact met de ander. Een veranderingsproces, niet met als onderliggende drijfveer angst en zelfkritiek, maar een proces dat is geworteld in het fundament van zelfliefde, waarbij verandering en groei voortkomen vanuit een positief verlangen.
Manieren om je zelfvertrouwen te laten groeien
Naast dat je natuurlijk met een coach aan de slag kunt gaan om dieper liggende patronen te herkennen en doorbreken om tot meer zelfvertrouwen te komen, kan je zelf ook aan de slag met het laten groeien van je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Hieronder volgen een aantal tips:
- Praat over wat je voelt met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Het bespreekbaar maken van waar je mee zit kan de negatieve gedachtenstroom helpen verminderen en/of relativeren.
- Check wat jij denkt en voelt bij de ander. Klopt het wat je denkt of voelt? Vind die ander jou inderdaad raar, dom, niet competent of wat je jezelf ook vertelt? Het checken van je aannames helpt relativeren en ontspant je binnenwereld.
- Start je dag met een momentje stilstaan bij jezelf, je ademhaling, het hier en nu en zet een focus neer voor de dag die gaat komen. Maak contact met het gezonde en krachtige deel in jezelf en kies voor een bepaalde positieve innerlijke houding ten opzichte van jezelf.
- Leer om uit ‘negatieve criticus aanvallen’ te komen. Deze leveren je niets op, behalve nog meer onzekerheid, schaamte of twijfel. Lees hier boeken over of praat met een coach over dit onderwerp.
- Oefen jezelf in het dankbaar zijn over alles wat je meemaakt in je leven. Dankbaar zijn stimuleert het gezonde deel in jezelf en stimuleert hormonen in je hersenen die je helpen om een positieve kijk te hebben op jezelf, anderen en alles wat je meemaakt.
- Onderzoek naar de diepere oorsprong van je onzekerheid, schrijf hierover voor jezelf en leer om compassie te hebben voor dat deel in jou wat zich minder waard voelt.
Bovenstaande oefeningen, zijn oefeningen in zelfliefde en zelfacceptatie en het toepassen van deze bewuste acties helpt bij het laten groeien van je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Duurzaam veranderen?
Wil je op een diepere laag werken aan je zelfvertrouwen en de onderliggende overtuigingen veranderen? Neem dan gerust contact op voor een kennismaking. Coaching is heel effectief voor het ombuigen van innerlijke overtuigingen en onzekerheden die op een diepere laag zijn ontstaan. Lees hier meer over de persoonlijke coaching die ik bied.
Laat hier je gegevens achter als je wilt dat ik contact met je opneem.
Wil je meer weten over wie ik ben, mijn achtergrond en drijfveren achter mijn werk? Lees hier dan verder.
Met hartelijk groet,
Sandra