Klaagvrije maandag

Klaagvrije maandag

Het is vandaag klaagvrije maandag, het is nu 9:30 uur en nee ik heb nog niet geklaagd.

Een week of twee geleden snuffelde ik wat rond op de podcast app en ontdekte ik bij toeval een gesprek tussen Patrick Kicken en Sandra Brandt. Dit gesprek ging over klaagvrij leven en hoe Sandra de afgelopen vier jaar het experiment met zichzelf is aangegaan om iets anders voor het klagen in de plaats te zetten, daarbij trouw blijvend aan zichzelf. Ik was meteen geboeid.
Ze vertelt in deze podcast hoe ze haar eigen klaaggedrag heeft afgepeld en geanalyseerd en hoe zij omgaat met momenten waarop ze in haar ‘oude leven’ zou hebben geklaagd, maar waar ze nu op een andere manier mee omgaat. Het gesprek en het concept triggerde mij op een positieve manier en zette iets bij mij in beweging. 

Sindsdien ben ik mij pijnlijk bewust van mijn neiging tot klagen en de automatische impuls hiervan.
En naarmate de tijd vordert ontluikt er een steeds groter wordend geloof én besef dat veel van het klagen niet nodig is en omgezet kan worden tot een constructieve reactie.

Wat heb ik tot nu toe ontdekt door hiermee bezig te zijn?

 Ik klaag makkelijk en regelmatig
 Als ik klaag activeer ik stress en angst in mijn systeem
 Als ik klaag trek ik andere daarin mee
 Als ik bewust aanwezig ben in het hier en nu, klaag ik bijna niet
 Klagen voelt als een verslaving, ik heb er soms echt zin in!
 Klagen is een vorm van ontladen van de emotie die ik voel
 Door te klagen denk ik meer controle te hebben over iets waar ik eigenlijk geen controle over heb
 Klagen houdt mij in het slachtofferschap
 Als ik goed in contact sta met mijn behoefte van dat moment en daarvoor durf te gaan staan, hoef ik niet te klagen

En die laatste is mijn grootste en meest constructieve inzicht. Ik hoef niet te klagen als ik naar mijn behoefte luister en die behoefte volg, uitspreek, leidend maak in mijn keuze. En hier ontstaat een ripple effect en hier word ik enthousiast, omdat ik in mijzelf een verschuiving kan merken van slachtofferschap naar eigenaarschap. 

Een klein voorbeeld: gisterenavond hadden mijn partner en ik van tevoren besproken wat we die avond zouden doen en daar had ik in eerste instantie veel zin in. Tot de avond daar was en ik bij mijzelf merkte dat ik erg moe was en de behoefte had om iets heel anders te doen. Ik heb dit serieus genomen, het besproken met mijn lief en ruimte gemaakt voor mijn behoefte. Hierdoor kon ik heel goed ontspannen, heb ik echt even bij kunnen tanken op mijn eigen manier en voelde ik mij blij en tevreden. In plaats van (onbewust) over mijn grenzen te gaan en daarna te klagen, stuurde ik het zo dat het paste bij hoe ik mij voelde. Simpel en heel effectief.

Hiermee bezig zijn helpt mij om meer in contact te komen met mijn lichaam, mijn (dieperliggende) behoefte, het hier en nu, positiviteit, innerlijk leiding, gezonde controle, verbondenheid met mijzelf en mijn omgeving. Hoe gaaf is dat.

Vandaag is het dus klaagvrije maandag en ik hoop een impuls te geven om je bewust te zijn van jouw eigen klagen en het klagen om je heen. En als je merkt dat je klaagt…. Kijk dan eens een beetje dieper in jezelf; wat is jouw behoefte van dit moment en hoe kun je hier gehoor aan geven? Dan is het klagen misschien niet meer nodig en creëer jij een andere ripple beweging in jouw dag.

Sandra Brandt is schrijver van het boek Klaagvrije maandag, dit boek ligt vandaag in de winkel. Ook geeft zij is vanavond de klaagvrije maandag show en volgens mij wordt dat een heerlijke en inspirerende avond. Meer weten hierover? Kijk op www.sandrabrandt.nl