My way

My way

I did it my way

“De aankomende feestdagen geven mij een onrustig gevoel en ik heb er niet echt zin in, waarom kan ik er niet van genieten?”

Met bovenstaande vraag kwam Esther afgelopen week bij mij in coaching. Esther ervaart de feestdagen als een lastige periode waarbij ze zich moeilijk kan verhouden tot verwachtingen van buitenaf en haar gevoelens in haar. Ze kan niet écht genieten van de feestdagen en vraagt aan mij of ik haar hierbij kan helpen.

“Ben je wel voldoende jezelf?”, vraag ik haar. 

Jezelf zijn tijdens de feestdagen is misschien een nog wat grotere uitdaging dan op andere dagen. Er is meer verwachting en traditie én deze spelen zich ook nog eens af binnen de familiekring. Dat brengt vaak extra spanning met zich mee. Het doorbreken van bestaande manieren en verwachtingen kan tot wrijving leiden. Het introduceren van een nieuw idee al even goed. En dus is er een groep mensen die de feestdagen niet als FEEST ervaren en maar gematigd enthousiast zijn door de spanningen die het geeft.

“Maar als ik écht mijn hart volg tijdens de kerstdagen dan stel ik anderen teleur! Hoe moet ik daarmee omgaan?” 

Het is interessant om allereerst jezelf eens in alle eerlijkheid af te vragen hoe jij de feestdagen graag zou willen doorbrengen en daarbij écht openstaan voor het antwoord dat je krijgt. Misschien ontdek je dat er geen drastische veranderingen hoeven plaats te vinden maar dat je in kleinere dingen meer je eigen pad kunt volgen, waardoor het voor jou prettiger wordt. Stil staan bij je eigen behoeften geeft vaak al veel rust en helderheid, waardoor je het meer kunt doen op jouw manier. 

En soms zul je ontdekken dat het echt volledig tegen jezelf in gaat en dat je het heel graag eens een jaartje anders wilt doen. Dat is niet de makkelijkste ontdekking maar dan begrijp je in ieder geval wel waardóór je je voelt zoals je je voelt en geeft het je opnieuw de keuze wat je daarmee wilt doen.
Lastig of niet, het is aan jóu of je er een feestje van maakt. Did you do it your way?

Ironisch genoeg is de oorspronkelijke Germaanse betekenis van het kerstfeest; ontspan en vier het licht :). Na een jaar van hard werken en na het passeren van de kortste dag op 21 december, vierde men met elkaar de welverdiende ontspanning en het weer langer en lichter worden van de dagen.

Vanavond draaide ik het nummer ‘My Way’, gezongen door Frank Sinatra; het helpt mij eraan te herinneren te leven zoals het past bij mij en de dingen te doen op mijn eigen manier, zodat je straks terug kunt kijken op je leven en kunt zeggen ‘I did it my way!’ Je vindt hier de link van het nummer ♫♪♫

Ik wens je hele fijne feestdagen en een ontspannen begin van het nieuwe jaar! ✩💫