Je eigen koers varen

Vaar je eigen koers

Je eigen koers varen

Je eigen koers varen

Een blog over hoe je in verbinding met anderen toch je eigen koers kunt varen.

————

Wat heerlijk dat we weer midden in de zomer zijn beland. Het is echt genieten om alles weer groen te zien, de zon te voelen en naar buiten te gaan. 

Ik houd van de verschillende ritmes van de zomer; de lange dagen, de vele geluiden van de natuur, de uitbundigheid van de spelende kinderen buiten, de loomheid op warme dagen, de pasgeboren dieren ondersteunt en beschermt door de ouders, de dansende, zoemende bijen in de tuin. 

Alles beweegt in zijn eigen ritme.

Welk ritme heb jij? Is het je eigen ritme? Of volg je het ritme van iemand anders?

Werk en privé in balans

Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van het vinden van mijn eigen ritme in mijn werk en privé. Sinds ik volledig als zelfstandig ondernemer werk ben ik in de bevoorrechte positie dat ik mijn agenda zelf kan indelen, aangepast op mijn natuurlijke ritme. Ik ben nog steeds aan het finetunen en voelen wat de juiste balans is, maar sinds ik heel dicht bij mijn eigen ritme probeer te leven is mijn energie flink toegenomen en ben ik gelukkiger en meer in balans.

Je eigen keuze maken

Maar al te vaak kom ik tegen dat mensen het erg lastig vinden om te kiezen voor het volgen van hun eigen ritme, het varen van hun eigen koers. Concreet is het dan lastig om bijvoorbeeld pauze op je werk te nemen als verder niemand dat doet, of om je eigen keuze te maken ten aanzien van het vaccinatiebeleid ten opzichte van hoe je omgeving hierin staat, of om zonder je partner naar een feestje te gaan gewoon omdat jij wel behoefte hebt aan een feestje, maar je partner niet.

Je eigen koers varen betekent eigenlijk dat je dicht in contact staat met je eigen gevoel, behoeften en grenzen en dat je ervoor kiest om je handelen zo af te stemmen dat het past bij hoe je je voelt.

Wat men vaak spannend vindt bij het volgen van je eigen koers, is dat je je daarmee onderscheidt van de ander en dit triggert de angst om de ander kwijt te raken en de verbinding te verliezen met de mensen om je heen.

Zonde eigenlijk, want over het algemeen zijn deze oeroude angsten een overblijfsel van de tijd dat we nog op de steppen leefden. Toen was het inderdaad heel onveilig om alleen rond te lopen in een omgeving vol wilde dieren. Maar in de dagelijkse realiteit van het hier en nu is deze angst meestal niet reëel en raak je de ander niet direct kwijt als jij doet wat goed voor jou is. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat contacten en relaties steviger, gezonder en gelijkwaardiger worden als je goed voor jezelf zorgt en danst in je eigen ritme.

Hoe kun je de verbinding houden én je eigen koers varen?

Je eigen ritme volgen heeft effect op je omgeving, dat staat buiten kijf. Soms zal iemand een mening hebben op de keuze die je maakt, deze mening kan positief of negatief zijn. Vaak is de mening van een ander afhankelijk van de normen en waarden die deze ander heeft.

Het kan ook gebeuren dat als jij je eigen koers gaat, dit iets triggert bij de ander. Die ander kan bang zijn om de verschillen toe te laten, uit angst om alleen te komen te staan.

Maar gelukkig hebben wij als ontwikkelde mensen de mogelijkheid om contact te maken met elkaar en het gesprek aan te gaan. De eerste instinctief bepaalde reactie kan in milde banen geleid worden door vanuit rust en redelijkheid in verbinding te gaan met de betreffende ander om zo te ontdekken dat de angst vaak ongegrond is en we prima samen kunnen leven ondanks of misschien juist wel dankzij de verschillen.

Door in gesprek te blijven, blijf je met elkaar in verbinding. En je verbonden voelen is precies het belangrijkste ingrediënt om angsten te laten smelten en je veilig te voelen, in het besef dat als we elkaar echt vrijlaten in wie we zijn, we allemaal bij onze mooiste en grootste kracht uitkomen.