Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

uitstelgedrag en de koe bij de horens vatten

Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

In dit blog: hoe ga jij om met uitstelgedrag? schrijf ik over mijn eigen ervaring met uitstelgedrag en wat ervoor nodig is om de touwtjes in handen te nemen.

Holy cow

Vanmorgen ben ik mijn dag begonnen met het oppakken van een ‘vervelend klusje’ wat ik al weken, zo niet maanden voor mij uit aan het schuiven ben.
Maar deze morgen heb ik ‘de koe bij de horens gevat’ en heb ik al mijn wachtwoorden opgeslagen in een speciaal beveiligde app op mijn computer.

Eerlijk is eerlijk, dit had ik veel eerder moeten doen.

Interessant toch, hoe ons systeem soms werkt. Maanden van vermijding en onderhuidse stress is binnen 2 uur opgelost en ik moet je zeggen; het voelt heel goed. Ik voel me opgeruimd en het geeft letterlijk een hoop rust in mijn systeem. Zonde van al de energie en frustraties die ik kwijt ben geraakt aan alle keren dat ik mijn wachtwoord niet meer wist en het opnieuw op moest vragen. Mijn uitstelgedrag heeft me eigenlijk vooral onrust opgeleverd…

Uitstellen tot morgen

Misschien herken jij het ook wel, dat je bepaalde klusjes uit de weggaat en voor je uitschuift? Dit kunnen letterlijke klusjes zijn in je huis, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en zelfzorg kunnen we de neiging hebben om juist dát wat goed voor ons is, uit de weg te gaan.

Je weet bijvoorbeeld dat je op een te hoog tempo door je dag aan het sjezen bent en dat een rustmoment nu het beste is om te doen, maar je pakt de volgende activiteit op om maar van je to-do lijstje af te zijn. Of een ander voorbeeld; je wilt graag vanuit meer rust communiceren en je weet dat het daarvoor belangrijk is dat je goed uitgerust bent, maar op tijd naar je bed gaan stel je uit tot morgen……

Doen wat goed voor je is

Maar waarom is het dan toch zo lastig om sommige taken op te pakken? Waarom stellen we uit wat soms zo goed voor ons is? En hoe kan je grip krijgen op je eigen uitstelgedrag?

Hier kunnen verschillende factoren een rol spelen, ik licht er een paar uit:

  1. Je ben misschien bang om te falen, om tegen te komen dat je het niet kunt.
  2. Doordat je te veel korte termijn prikkels te verwerken hebt, (in de vorm van berichtjes, telefoon, mails, etc.) verzand je in deze informatieprikkels en niet toekomt aan grotere klussen.
  3. Je wacht op het ideale moment.
  4. Je hebt (te) veel stress en overprikkeling waardoor je het overzicht niet meer hebt.
  5. Je verwacht ongemak tegen te komen en daar heb je geen zin in.

 

Reactief of proactief?

De grootste shift die ik met mensen in mijn werk maak is de verschuiving van een reactieve naar een proactieve houding in hun eigen leven. Natuurlijk zijn er allerlei redenen en oorzaken te vinden waarom je bepaalde dingen uit de weggaat, dat is iets om serieus te nemen en te leren begrijpen. Maar het belangrijkste element hierin is hoe jij omgaat met jezelf en wat je tegenkomt in je leven. Benader je het reactief?

Of neem jij de touwtjes in handen en stuur je het de richting op die jij graag wilt?

De shift

Zodra je de shift weet te maken naar een proactieve houding dan zal je keer op keer beloond worden met meer zelfvertrouwen, rust, overzicht en energie. Gegarandeerd levert het je een goed gevoel op als jij de regie neemt en een actieve keuze maakt in wat goed voor jou is op dit moment. En deze keuze ook koppelt aan een actie.

Dat betekent niet dat je nooit meer iets uit zult stellen…. Want we zijn als mens geneigd om iets wat energie kost en mogelijk onplezierig is, uit de weg te gaan. Maar door oefening in je proactief opstellen, herken je steeds eerder waar je in de vermijding gaat en gebruik je het inzicht: dat je je uiteindelijk beter zult voelen als je het actief oppakt.

De koe bij de horens

Dus ik nodig je uit om eens in alle eerlijkheid te kijken naar wat je op dit moment uit de weggaat en wat eigenlijk goed voor je zou zijn om op te pakken.

Als je deze ‘klus’ nu aanpakt dan ontstaat er direct meer tijd, ruimte en energie. Je voelt je sterker omdat je de leiding neemt over jezelf en je gedrag. Door nu ‘op te ruimen’ creëer je ruimte voor jezelf en zo kan je met een gezonde focus de lente in gaan. Het seizoen voor nieuwe ideeën, plannen en creativiteit.

 

Sinds 13 jaar coach ik mensen zoals jij en ik die willen uitgroeien tot een betere versie van zichzelf. Deze wens kan ontstaan doordat je vastloopt in je werk, het ondernemerschap, je relatie of op een ander vlak. Maar de wens naar groei kan er ook zijn als er geen ‘crisis’ is, maar gewoon omdat je nog meer uit jezelf wilt halen en daarin wilt investeren. Voel jij dit verlangen? Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken. Neem gerust contact op voor een afspraak.

 

Wil je meer lezen over mij als coach? Lees hier wie ik ben en wat mijn drijfveer is achter mijn werk.

Hartelijke groet!

Sandra Koedood