Hoe doorbreek je als leidinggevende de waan van de dag?

De waan van de dag

Hoe doorbreek je als leidinggevende de waan van de dag?

Hoe doorbreek je als leidinggevende de waan van de dag?

Je kent het misschien wel; je hebt mooie ideeën voor je team of organisatie. Er worden plannen gemaakt voor het creëren van groei, meer aandacht voor de mens in de organisatie, innovatie. Maar de mooie ideeën blijven in de lucht hangen en worden niet gerealiseerd, doordat je wordt opgeslokt door de waan van de dag. 

Hoe doorbreek je als leidinggevende de waan van de dag, zodat je meer toekomt aan de echt belangrijke dingen? Hoe kun je loskomen van de dagelijkse stroom lopende zaken, zodat je de tijd hebt om ‘neer te zetten’ waar je ten diepste in gelooft?

Snel en foutloos

‘De waan van de dag’ is een veel gebruikte term en past helemaal bij hoe onze maatschappij op dit moment in elkaar zit. We hebben een hoge standaard in organisaties op dienstverlening, product en service. De consument wil snel en foutloos bediend worden. We stellen hoge doelen op financieel vlak en zijn 24/7 bereikbaar. Kwaliteit en efficiency staan hoog in het vaandel en binnen mum van tijd zit je in de waan van de dag; dit herken je doordat je wordt opgeslokt door lopende zaken en acute vragen, je to-do lijst staat vol en is aan het einde van de dag niet leeg, vanuit een impulsiviteit reageer je op dat wat er op je afkomt en je hebt niet meer het gevoel dat jij de regie hebt. 

Je dag wordt als het ware opgeslokt door snel op elkaar volgende acties die gericht zijn op het goed laten verlopen van de situatie op de korte termijn. Je voelt je vol, gejaagd en gaat niet echt voldaan naar huis, want er ligt nog zoveel….

Sneltrein

Als je opgeslokt wordt door de waan van de dag, dan hebben jouw amygdala en stress systeem de leiding over jouw handelen. Je kunt dit herkennen aan de gejaagdheid die je regelmatig voelt, de moeite om het rustiger aan te doen, het ongeduld naar vertragende zaken en het hoge tempo waarin je je actielijst aan het afhandelen bent. Als de stress aan het stuur zit, leidt dit over het algemeen tot een steeds sneller rijdende trein met een steeds minder realistisch beeld over de werkelijkheid. Dit ontstaat doordat je de rust niet neemt om te voelen, te overdenken en vanuit rust en wijsheid je strategie te bepalen.

Want als je dat wel zou doen…. Als je die rust en denktijd zou nemen…. Dan zou jouw werkdag, de contactmomenten met je collega’s en je strategie er heel anders uitzien.

Dus hoe kom je eruit?

Een nieuwe koers

Om de trein tot stilstand te brengen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw onderliggende gedragspatroon en de functie hiervan. Aan de oppervlakte lijkt het misschien dat de omstandigheden ervoor zorgen dat je hierin terecht bent gekomen, maar als je dieper gaat kijken bij jezelf dan heeft jouw manier van handelen een functie. Wat probeer je onder controle te houden? 

 

Stap 1: Bewustwording

Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde mate van controle, daar is in principe niets mis mee. Maar als het je niet meer lukt om los te komen uit je controlegedrag dan heeft de controle grip op jou gekregen en dit levert meestal niet op wat je ten diepste wenst. 

Voor ieder mens, voor ieder persoonlijkheidstype, is dit anders. Bij de één zal het bijvoorbeeld gaan over controle houden op processen omdat de angst om te falen meespeelt. Een ander zal bang zijn om geen erkenning te krijgen als hij of zij het rustiger aan gaat doen. Voor weer een ander ontstaat de onzekerheid om incompetent te zijn en zijn of haar functie kwijt te raken. En voor weer een ander is er de angst om te dalen in omzet en verlies van financiële zekerheid.

Afhankelijk van je persoonlijkheidstype heeft ieder zijn eigen drijfveer om verstrikt te raken in begrijpelijk maar inefficiënt patronen.
Door te herkennen wat de motivatie achter je gedrag is groeit je bewustzijn op je eigen handelen en krijg je er meer grip op.
Leren zien wat er onder jouw gedrag zit is stap 1 op weg naar verandering.

Stap 2: Wat is je diepe verlangen?

Schrijf voor jezelf helemaal uit hoe jij het liefst zou willen werken. Wat is je wens, je verlangen en hoe ziet het er idealiter uit? Misschien wil je meer denktijd, focustijd, of creatieve tijd. Misschien wens je meer innerlijke rust zodat je met meer aandacht en ruimte er voor de mensen in je team kan zijn. Wellicht wil je je meer met de strategische vraagstukken bezighouden dan met de details en heb je daar meer rust en ruimte voor nodig in je agenda.

Het begint met helder te maken voor jezelf hoe je graag wilt dat het is. Hierdoor ga je je meer richten op je wens dan op wat je niet meer wilt. Door goed in contact te staan met waar je naar toe wilt, activeer je creativiteit en daadkracht om stappen te maken richting je doel.

Stap 3: Commitment

Wat heb jij ervoor over om tot verandering te komen?
Verandering heeft commitment nodig. Het helder maken van je commitment aan dit proces is nodig omdat je daarmee erkent dat het iets van jou zal vragen om de gewenste situatie te willen bereiken. Veranderen gaat namelijk niet vanzelf en is oncomfortabel. Je gaat iets doen wat buiten je comfortzone ligt en dat kan onrust geven, onzekerheid, meningen van anderen, etc. Dus hier vooraf over nadenken en een commitment in aangaan helpt je om op koers te blijven, ook als het spannend wordt.

Stap 4: Eigenaarschap

Stel jezelf de vraag: Wat is de eerste stap die ik kan maken richting mijn gewenste situatie? En werk het antwoord zo concreet mogelijk uit.

Met deze vraag trek je de hele situatie naar het nu en neem je volledig eigenaarschap over de situatie waar je in zit. Ondanks alle omstandigheden waarin je je bevindt, heb je zelf het grootste aandeel in jouw huidige situatie. En wat kan een eerste stap zijn om van koers te veranderen?

Enkele voorbeelden van eerste stappen kunnen zijn:

  • Je agenda zelf beheren zodat anderen geen afspraken erin kunnen zetten zonder eerst een verzoek aan jou te sturen.
  • Geef meer eigenaarschap geen aan je team en medewerkers door zelf minder op te lossen. Minder te helpen.
  • Vaker delegeren en daarmee het vertrouwen en zelfvertrouwen laten groeien in je team.
  • Vaste tijdsblokken in je agenda zetten voor: denktijd, creatietijd, to-do tijd.
  • Aandacht momenten inbouwen in je agenda
  • Iets meer tijd rondom afspraken inplannen zodat er ruimte is voor uitwerken of bijvoorbeeld een kletspraatje met degene waar je een afspraak mee hebt.

 

Inspirerend leiderschap

Er speelt zoveel mee in ons psychologisch systeem waardoor we in de waan van de dag terecht kunnen komen. Als je in een patroon ‘vastzit’ lukt het je bijna niet om andere mogelijkheden te zien of uit te proberen. Door helder en concreet uit te werken waar je naartoe wilt en wat daarvoor nodig is, pak je het stuur in handen en ga je op zoek naar de regie. 

Door dagelijks kleine stapjes te maken die in lijn liggen met jouw doel, bouw je elke dag aan de nieuwe situatie. Een situatie waarin je meer vanuit vertrouwen en rust kunt handelen en ook meer rust en vertrouwen brengt in je team. Zo word je een leider die aandacht heeft voor waar het echt om draait; goed verbonden met de kernwaarden van het bedrijf en met een inspirerende en strategische visie. En een leider met zelfinzicht en met oog voor de mensen in je team. 

Daarmee breng je bezieling en kwaliteit in jouw werkdag en team en zal je merken dat je steeds beter in staat bent om vanuit wijsheid en verbinding te handelen. Natuurlijk zal dit leiden tot een betere werkflow, samenwerking en resultaat. En…. uiteindelijk is dit een veel efficiëntere manier om tot succes te komen.

Hart in Bedrijf biedt al ruim 13 jaar persoonlijke coaching en teamcoaching op persoonlijk leiderschap, verbindend leiderschap en teamontwikkeling. Wil je meer lezen over mij als coach? Lees verder via deze link.