Hoe blijf je in balans als ondernemer?

omgaan met stress als ondernemer

Hoe blijf je in balans als ondernemer?

Hoe blijf je in balans als ondernemer?

Op mijn eerste dag na mijn vakantie spreek ik maar liefst 3 ondernemers over hetzelfde thema; hoe blijf je in balans als ondernemer? Hoe combineer je je eigen bedrijf (waar je hart in zit), je privé, de nasleep van Corona en je eigen gezondheid? 

Ondernemers voelen zich over het algemeen nauw verbonden met hun werk. Werk ís privé en andersom. Door deze gedrevenheid en passie maken ze vaak veel uren en lange dagen. Deze gedrevenheid is een grote kracht en tegelijk een flinke valkuil. Ondernemers mogen niet moe of ziek zijn van zichzelf, want niet werken betekent geen inkomen. Ook lopen werk en privé continu door elkaar heen en zijn de momenten van echte ontspanning schaars. En daarnaast is er vaak ook nog het gezin die tijd en aandacht vragen. 

Zo kunnen de grote gedrevenheid en passie van de ondernemer leiden tot chronische vermoeidheid, stress en in het ergste geval een burn-out.

Omgaan met stress

Stress is een onlosmakelijke factor bij ondernemerschap. Het is vaak een drijvende kracht om tot vernieuwing en resultaat te komen en dat is heel positief. Maar stress heeft ook zijn keerzijde; als je niet goed omgaat met stress kun je al snel last krijgen van de volgende klachten: een slechte concentratie, vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en slecht slapen. Allemaal factoren die belemmerend zijn voor succesvol ondernemerschap, plezier in je werk en een gezonde balans. En als je deze klachten niet serieus neemt, kan het leiden tot een burn-out. En dát moet je zien te voorkomen.

Neem je signalen serieus

Omgaan met stress begint al bij het serieus nemen van kleine signalen. Signalen van je eigen lichaam, maar ook signalen die je krijgt van je omgeving. Neem het serieus als iemand je teruggeeft dat je er vermoeid uitziet, te veel met je werk bezig bent of je laat weten dat je prikkelbaar en gestrest overkomt. 

Neem jezelf serieus als je merkt dat je concentratie achteruitgaat, als je slecht slaapt of het werk niet meer los kunt laten. 

Leer een stap terug te doen, je telefoon uit te zetten en dwing jezelf om momenten los van je werk te zijn. En kijk kritisch of je ontspan-momenten voldoende zijn voor echte balans in jezelf. Soms is een kort moment voldoende, maar als je al een tijdje met stress te maken hebt is het waarschijnlijk nodig om langere momenten iets te gaan doen waar je van geniet en ontspant (en nee, dat is niet je werk!)

Persoonlijk leiderschap

Als ondernemer bén je je werk. Jij en jouw lichaam zijn het instrument voor succes, maar ook voor ontspannen ondernemerschap, creativiteit en innovatie, effectiviteit en een fijne thuissituatie. Jij hebt de touwtjes in handen en dat is precies waarom je ooit het ondernemerschap bent in gegaan; om je eigen leider te zijn, je eigen instrument; autonoom en vrij. Maar weet dat échte vrijheid pas ervaren kan worden als je een gezond leider bent van jezelf. 

Wil je meer leren over persoonlijk leiderschap en hoe jij dit in kunt zetten ten gunste van jezelf en je onderneming? Neem gerust contact op. Ik vind het leuk om met je mee te denken.

Het eerste gesprek kost je niets!