Als voelen lastig is….

Vind jij het lastig om te voelen? Om negatieve emoties toe te laten? Lees dan verder.

“Als ik stil ga zitten voel ik me zo onrustig en ben ik bang voor wat ik ga voelen”. Erik valt met een zucht stil in het gesprek. We zijn dichtbij de kern waarom het voor hem moeilijk is om te veranderen en meer rust te creëren in zijn leven.

Erik is bang om te voelen.

Erik is een man die zijn gevoel heeft uitgeschakeld. Hij heeft geleerd dat voelen niet oké is en dat het niet oké is om kwetsbaar te zijn. Hij heeft vooral geleerd om zijn gevoel uit te schakelen, rationeel de boel onder controle te houden en ‘sterk’ te zijn. Zijn ouders hebben hier een grote rol in gespeeld; zij hebben zo gezegd ‘korte metten’ gemaakt met Erik zijn gevoel toen hij een kleine jongen was. Want ‘als je voelt en je emoties toont dan maken anderen daar misbruik van en ben je zwak’. Dit is de onderliggende overtuiging die hij heeft meegekregen en onbewust zelf ook is gaan geloven.

Erik is nu 46 jaar, heeft een leidinggevende functie, is ambitieus in zijn werk, maar zijn vrouw, kinderen en collega’s voelen zich niet echt gezien en gehoord door hem. Met deze vraag komt hij bij mij in coaching.

De angst om te voelen is vaak een thema in mijn sessies. Hierin schuilt de angst voor verlies van controle, angst om instabiel of depressief te worden, angst om kwetsbaar en zwak te worden en dat mensen misbruik van je maken. Voelen wordt gezien als iets bedreigends.

Zo ook voor Erik. De gevolgen van het niet voelen zijn bij hem duidelijk te merken; zijn omgeving voelt zich niet gezien en gehoord, hij gaat over zijn eigen grenzen heen en werkt harder dan goed voor hem is, hij weet wel dat hij zijn werk leuk vindt maar kan het plezier niet écht voelen, hij raakt verwijderd van de mensen om hem heen.

Om weer meer in balans te komen en om de aansluiting met zijn omgeving te kunnen maken is het dus nodig om vertrouwd te raken met zijn gevoelens. Zo kan hij zelf meer gaan beleven wat hij doet en kan hij zich makkelijker verplaatsen in de gevoelens van de ander.

We beginnen met het voelen van de lichamelijke sensaties; Voel je de stoel waarop je zit? Voel je je schoenen om je voeten? Voel je dat je gespannen bent? En hoe voelt dat?

Langzaam zie ik Erik ontspannen en tot rust komen…… gewoon door rustig te focussen op zijn lichamelijke sensaties in het hier en nu.

In de sessies die volgen bouwen we dit uit. Erik raakt vertrouwd met het voelen van zijn lichaam en merkt dat dit eerder prettig dan eng is. Hij herkent inmiddels de knoop in zijn maag en kan toelaten dat dit gaat over de angst voor falen en de angst om niet goed genoeg te zijn. Hij leert zijn ademhaling te gebruiken bij het toelaten van dit gevoel en leert verder te ontspannen. Zo komt hij steeds dichterbij zichzelf en vormt hij de nieuwe overtuiging dat het toelaten van zijn gevoel zorgt voor innerlijke rust en een groeiend gevoel van vertrouwen.

Sandra Koedood van Hart in Bedrijf, brengt mensen in contact te met hun authentieke zelf. Leven in overeenstemming met hoe je je voelt en wie je ten diepste bent geeft vrijheid, ontspanning, vitaliteit, plezier en zelfvertrouwen. Zelf ervaren hoe dit is? Kom eens langs voor een gratis oriënterend gesprek.

www.hartinbedrijf.nl