Meer zelfvertrouwen, hoe pak je dat aan?

Meer zelfvertrouwen, hoe pak je dat aan?

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar welke weg neem je als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen? Hoe pak je het eigenlijk aan om je zelfvertrouwen te vergroten? Daarover gaat dit blog.

Onvoldoende zelfvertrouwen ervaren is allereerst een heel vervelend gevoel, je voelt je onzeker in bepaalde situaties, je hebt het gevoel dat je faalt en dat anderen een oordeel over je hebben. Je maakt jezelf minder zichtbaar, kleiner en ziet de ander vaak als beter of meer behept. In sommige gevallen kan het je zo belemmeren dat je bepaalde situaties uit de weg gaat en je je negatief voelt over wie jij bent, of je gaat je aanpassen aan de ander met tot gevolg dat men over jouw grens gaat en jouw gevoel van eigenwaarde daardoor nog minder wordt. Een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Hoe kun je deze vicieuze cirkel doorbreken? Hoe keer je het tij en kun je jezelf gaan zien als waardevol mens die ook door anderen wordt gewaardeerd? 

Dit is een proces wat niet in 1 dag gedaan is. Er zijn wel korte cursussen waarin je leert om beter voor jezelf op te komen. Maar is dit voldoende om jouw gevoel over jezelf te doen veranderen? Groeit je zelfvertrouwen daarmee van binnenuit? Krijg je door het aanleren van deze vaardigheden die diepe rust in jezelf waarin je ervaart en voelt dat je helemaal goed bent zoals je bent en je niets te bewijzen en niets te verliezen hebt? Gaat het bij een gebrek aan zelfvertrouwen niet juist om het diepe existentiële gevoel van ‘niet oké zijn’? In mijn optiek ontwikkel je door het enkel aanleren van vaardigheden een oppervlakkige beleving van zelfvertrouwen maar raak je daarmee niet de kern waar het in essentie om gaat.

Wat is er dan nodig om die diepe kern te raken? 

Het laten groeien van zelfvertrouwen is over het algemeen een proces waar iets meer tijd overeen gaat en waarbij de echte verandering kan ontstaan zodra je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Door échte zelfacceptatie ben je minder streng naar jezelf en je imperfecties. Je kunt met milde ogen naar jezelf kijken en bent minder bang voor afwijzing en de gevolgen hiervan voor jouw eigenwaarde. Door zelfacceptatie ontspant je lijf, zakt je angst en opent je hart. De ontspanning die ontstaat maakt dat je makkelijker en opener in het contact met anderen kunt zijn, waardoor relaties verdiepen en erkenning van je omgeving kan toenemen. De cirkel is doorbroken……

En vanuit het vertrekpunt van zelfacceptatie ga je uiteindelijk ook aan de slag met het veranderen van je gedrag. Je ontwikkelt je vermogen om je grenzen aan te geven en om jezelf meer te laten zien in het contact met de ander. Een veranderingsproces, niet met als onderliggende drijfveer angst en zelfkritiek, maar een proces dat is geworteld in het fundament van zelfliefde, waarbij verandering en groei voortkomen vanuit een positief verlangen. 

Wil je ook leren hoe je meer van jezelf kunt houden zoals je bent? Wil je echt aan de slag met het thema zelfliefde en zelfacceptatie? Stuur mij dan een berichtje, dan stuur ik jou het GRATIS E-BOOK: 16 tools en inzichten voor meer zelfliefde.

Ook start er in januari 2021 de cursus Hart voor Mij; een cursus voor het vergroten van de liefdevolle relatie met jezelf.

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten, blogs en inzichten? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!

<<<<<<

Sandra Koedood van Hart in Bedrijf, brengt mensen in contact met hun diepste zelf. Leven in overeenstemming met hoe je je voelt en wie je ten diepste bent geeft vrijheid, ontspanning, vitaliteit, plezier en zelfvertrouwen. Zelf ervaren hoe dit is? Kom eens langs voor een gratis oriënterend gesprek.

www.hartinbedrijf.nl